Het materiaal

Hierin onderscheiden we:

1.  De Nordic Walkingpoles

2.  Schoeisel

3.  Kleding

 

Nordic Walkingpoles

Het belangrijkste wat u moet aanschaffen zijn de Nordic Walkingpoles. Deze zijn speciaal voor Nordic Walking ontwikkeld. Momenteel zijn er veel soorten poles op de markt, van goede tot zeer slechte kwaliteit. Goede Nordic Walking poles zijn van carbon gemaakt, daarnaast wordt er in meer of mindere mate gebruik gemaakt van glasvezel en epoxie.

Om te komen tot een goede keuze is daarom het verstandigste om deze poles niet voor een kennismakingsles of Nordic Walkingcursus aan te schaffen. Poles worden tijdens deze lessen  beschikbaar gesteld. Tijdens de lessen krijgt u voldoende informatie en kennis van de poles om tot een verantwoorde keuze te kunnen. Wel is het verstandig om halverwege de cursus de poles aan te schaffen om het geleerde in de praktijk te brengen

Bij het kiezen van de juiste pole is het zaak op de volgende aspecten te letten en laat u zich adviseren door uw instructeur/trainer of de sportspeciaalzaak.

o    De handvatten zijn ergonomisch ontworpen waardoor zij een optimale grip garanderen. 

o    De straps (handriemen) zijn voldoende comfortabel en ruim en moeten de mogelijkheid bieden het handvat met open hand naar voren te laten bewegen.

o    goede strap (handriem) knelt niet en verzekert u van een goede bloedcirculatie.

o    Een goede strap is verstelbaar naar de maat van uw hand.

o    Voorzien van een harde metalen punt aan de onderkant voor grip en veiligheid op zachte ondergrond.

o    De asfaltdop, voor de harde ondergrond, is een accessoire dat over de metalen punt wordt aangebracht. Deze werkt schokdempend op de harde ondergrond.

o    Let op, dat alle onderdelen van de poles los verkrijgbaar zijn.

o    De pole licht en duurzaam is.

o    De schacht van de pole uit een stuk carbonfiber bestaat.

o    Vraag naar garantie. Er zijn firma’s, o.a. Exel, die een levenslange garantie geven op de schacht.

Wat is de ideale pole-lengte

Voor een beginnende Nordic Walker wordt geadviseerd een pole-lengte van 0,68 x de lichaamslengte. Hiervan kan afgeweken worden als de verhouding tussen romp en benen afwijkend is.  Bij steun op de pole naast uw schoenen mag de elleboog maximaal 90 graden gebogen zijn. Ook kunnen bij lichamelijke klachten  een andere pole-lengte beter tot zijn recht komen. Daarnaast dient er ook rekening gehouden te worden met een aantal zaken zoals: het conditieniveau, mobiliteit van de gewrichten, afmetingen van de ledematen, wandelsnelheid, type terrein, technische vaardigheden.

Schoenen

Goede schoenen zijn belangrijk bij het wandelen. Meestal is een lage wandelschoen het meest comfortabel bij Nordic Walking vanwege de grotere bewegingsvrijheid van het enkelgewricht. Maar bovenal is het belangrijk dat u op een schoen loopt waarvan u vindt dat u er prettig op wandelt!

Kenmerken waaraan een schoen moet voldoen:

o      Goede ondersteuning bij kleine afwijkingen

o      Stevige hielkap om voldoende steun te hebben

o       Het materiaal moet soepel zijn om een goede voetafwikkeling  te verkrijgen

o       De schoen moet voor een goede demping zorgen

o       Voldoende ruimte voor de tenen

o       Een stevige soepele zool, waarbij de voet goed afgewikkeld kan worden

 

Kleding

Bij Nordic Walking gebruikt u ongeveer 40 % meer energie, dit houd in dat u meer gaat zweten. Houd daar rekening mee en kleed u daarom niet te warm. Het is vooral belangrijk, dat u kleding kiest waarin u zich goed kan bewegen. Wanneer het kouder wordt kunt u het beste meerder laagjes aan doen. Krijgt u het dan tijdens het wandelen te warm, dan kan een laagje uitgedaan worden zonder dat u het te koud krijgt.

De onderste kledinglaag is belangrijk. De onderkleding moet warm zijn en goed ventileren en is gemaakt van kunstvezels. Deze kleding wordt dry fit genoemd. Deze kleding geeft de transpiratie door en blijf je droog op je huid. Dit in tegenstelling tot katoenen kleding, dat blijft nat en geeft teveel afkoeling.

Sokken

Het gebruik van goede sokken wordt vaak overschat. Wollen, badstof of katoenen sokken zonder naden of stoppenen niet van te grove structuur zijn goed. Zorg dat u sokken na het wassen zacht zijn. Goede sokken helpen blaren voorkomen